Musli stanowi doskonałą bazę śniadania, zapewniającą zastrzyk energii i składników odżywczych na cały dzień. Warto jednak zwrócić uwagę, by zawierało wyłącznie naturalne składniki bez dodatku sztucznych barwników, syropu glukozowo-fruktozowego czy konserwantów. Takie mieszanki dostępne są na przykład w sklepie https://mojemusli.pl.
Mało kto jednak zjada musli bez dodatków. Jaki dodatek wybrać, by zmienić płatki w pełnowartościowy posiłek?
Płatki najczęściej spożywane są z mlekiem – zazwyczaj krowim, ale coraz popularniejsze staje się mleko kozie, czy nawet owcze. Wzbogaca ono musli o niezbędne tłuszcze i witaminę D. Zawarty w nim tłuszcz poprawia również wchłanianie witamin A, D, E oraz K. Osoby z nietolerancją laktozy, które jednak nie unikają produktów odzwierzęcych, mogą rozważyć dodatek mleka bezlaktozowego. Alternatywę dla mleka zwierzęcego mogą również stanowić napoje roślinne – na przykład sojowy, kokosowy lub owsiany. Są one doskonałe dla wegan. Zazwyczaj wzbogacane dodatkiem składników naturalnie niewystępujących w produktach roślinnych, takich jak witamina D lub B12.
Ze względu na swoje wartości probiotyczne dobrym wyborem dla osób po antybiotykoterapii lub borykającymi się z dolegliwościami jelitowymi będzie nabiał fermentowany – jogurt lub kefir. Dla wegan oraz osób nietolerujących laktozy doskonałą propozycją będą jogurty roślinne – sojowe lub kokosowe.
Dodatek miodu lub syropu klonowego nadaje musli słodki smak i stanowi źródło cukrów prostych, dających szybki zastrzyk energii. Produkty te zawierają cenne składniki odżywcze, warto jednak pamiętać, że ich nadmierne spożycie może prowadzić do próchnicy oraz otyłości.