Musli stanowi doskonałą bazę śniadania, zapewniającą zastrzyk energii i składników odżywczych na cały dzień. Warto jednak zwrócić uwagę, by zawierało wyłącznie naturalne składniki bez dodatku sztucznych barwników, syropu glukozowo-fruktozowego czy konserwantów. Takie mieszanki dostępne są na przykład w sklepie https://mojemusli.pl.
Mało kto jednak zjada musli bez dodatków. Jaki dodatek wybrać, by zmienić płatki w pełnowartościowy posiłek?

Nabiał

Płatki najczęściej spożywane są z mlekiem – zazwyczaj krowim, ale coraz popularniejsze staje się mleko kozie, czy nawet owcze. Wzbogaca ono musli o niezbędne tłuszcze i witaminę D. Zawarty w nim tłuszcz poprawia również wchłanianie witamin A, D, E oraz K. Osoby z nietolerancją laktozy, które jednak nie unikają produktów odzwierzęcych, mogą rozważyć dodatek mleka bezlaktozowego. Alternatywę dla mleka zwierzęcego mogą również stanowić napoje roślinne – na przykład sojowy, kokosowy lub owsiany. Są one doskonałe dla wegan. Zazwyczaj wzbogacane dodatkiem składników naturalnie niewystępujących w produktach roślinnych, takich jak witamina D lub B12.
Ze względu na swoje wartości probiotyczne dobrym wyborem dla osób po antybiotykoterapii lub borykającymi się z dolegliwościami jelitowymi będzie nabiał fermentowany – jogurt lub kefir. Dla wegan oraz osób nietolerujących laktozy doskonałą propozycją będą jogurty roślinne – sojowe lub kokosowe.

Na słodko

Dodatek miodu lub syropu klonowego nadaje musli słodki smak i stanowi źródło cukrów prostych, dających szybki zastrzyk energii. Produkty te zawierają cenne składniki odżywcze, warto jednak pamiętać, że ich nadmierne spożycie może prowadzić do próchnicy oraz otyłości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pięć × trzy =