Nie bez przyczyny mówi się, że oleje to cud natury. Każdy ma niecodzienne i wyjątkowe działanie, które korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Właściwości olejów tracą swoje właściwości, kiedy mają styczność ze światłem. Dlatego należy przechowywać je w lodówce. Do najzdrowszych należą te tłoczone na zimno.
Olej lniany pozyskiwany jest z nasion lnu, które są stosowane od wieków. Zawierają około 45 procent tłuszczów, a w ich skład wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Dzięki temu regularnie spożywany pomoże naszemu organizmowi w redukcji cholesterolu LDL (zwanego „złym”), a także podniesie poziom („dobrego”) cholesterolu HDL. Zmniejsza to szanse zachorowania na miażdżycę oraz inne choroby układu krążenia. Wpływa również na ciśnienie krwi, a także pracę układu nerwowego. Jeśli szukamy oleju lnianego, możemy znaleźć go na stronie: https://olejarnia-gaja.pl/olej-lniany-bio/.
Olej kokosowy nierafinowany posiada ogrom właściwości leczniczych. Jest bogatym źródłem witamin (B,C,E). Poza tym zawiera w sobie wiele ważnych składników odżywczych m.im. potas, magnez, żelazo, cynk oraz fosfor. Do najważniejszych należą: przyśpieszanie spalania tłuszczu, poprawa pamięci i świetnie sprawdza się w łagodzeniu napadów padaczkowych.
Olej z czarnuszki to świątynia nienasyconych kwasów tłuszczowych np. linolowego lub oleinowego. Poza tym bogaty jest w biotynę i witaminę E. Dobrze sprawdza się w walce z alergiami, infekcjami dróg oddechowych, a także ma korzystny wpływ na łagodzenie objawów zapalenia oskrzeli. Warto po niego sięgnąć, kiedy dokuczają nam problemy żołądkowe. Załagodzi on symptomy wrzodów żołądka i dwunastnicy oraz powszechnego zatrucia pokarmowego.