Wybór odpowiednich płytek do kuchni nie powinien być decyzją szybką i nieprzemyślaną, gdyż działanie takie może nam się bardzo szybko negatywnie odbić. Kuchnia jest miejscem, w którym dochodzi do licznych prac i działań, dlatego też materiały podłogowe powinny wykonane być ze składników bardziej odpornych na uszkodzenia mechaniczne oraz kontakt z różnego rodzaju substancjami płynnymi.

Kuchnia jest jednym z bardziej specyficznych oraz częściej odwiedzanych miejsc w naszym domu – to właśnie tam, ze względu na gotowanie, panuje największa wilgoć powietrza. Dlatego też, płytki tam umieszczone powinny być odporne na zmienne warunki, a także charakteryzować się łatwością ich czyszczenia. Jednakże, to nie jest koniec wymagań jakie powinny być zastosowane do materiałów umieszczanych w kuchni. Ważnym czynnikiem jest oczywiście zadbanie o płytki, które odpowiadają naszemu zmysłowi estetycznemu czy projektowi na dane wnętrze, jednak cechą prowadzącą powinno nadal być bezpieczeństwo oraz wytrzymałość użytkowania – nie chcemy przecież, aby zakupiony produkt uszkodził się po paru miesiącach od położenia.

Niezmiernie ważnym czynnikiem, na który powinniśmy zwrócić uwagę jest klasa ścieralności płytek. To właśnie ona świadczy o solidności ich wykonania oraz odporności na liczne uszkodzenia zewnętrzne – w postaci oleju, gorących płynów i innych. Częsta potrzeba wycierania płytek w kuchni wymaga również od nich wysokiej odporności na detergenty chemiczne przeznaczone do utrzymywania czystości. Dopiero spełniając te wszystkie założenia płytki do kuchni pochwalić się mogą pełną trwałością.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

17 − 14 =