Wybór odpowiednich płytek do kuchni nie powinien być decyzją szybką i nieprzemyślaną, gdyż działanie takie może nam się bardzo szybko negatywnie odbić. Kuchnia jest miejscem, w którym dochodzi do licznych prac i działań, dlatego też materiały podłogowe powinny wykonane być ze składników bardziej odpornych na uszkodzenia mechaniczne oraz kontakt z różnego rodzaju substancjami płynnymi.
Kuchnia jest jednym z bardziej specyficznych oraz częściej odwiedzanych miejsc w naszym domu – to właśnie tam, ze względu na gotowanie, panuje największa wilgoć powietrza. Dlatego też, płytki tam umieszczone powinny być odporne na zmienne warunki, a także charakteryzować się łatwością ich czyszczenia. Jednakże, to nie jest koniec wymagań jakie powinny być zastosowane do materiałów umieszczanych w kuchni. Ważnym czynnikiem jest oczywiście zadbanie o płytki, które odpowiadają naszemu zmysłowi estetycznemu czy projektowi na dane wnętrze, jednak cechą prowadzącą powinno nadal być bezpieczeństwo oraz wytrzymałość użytkowania – nie chcemy przecież, aby zakupiony produkt uszkodził się po paru miesiącach od położenia.
Niezmiernie ważnym czynnikiem, na który powinniśmy zwrócić uwagę jest klasa ścieralności płytek. To właśnie ona świadczy o solidności ich wykonania oraz odporności na liczne uszkodzenia zewnętrzne – w postaci oleju, gorących płynów i innych. Częsta potrzeba wycierania płytek w kuchni wymaga również od nich wysokiej odporności na detergenty chemiczne przeznaczone do utrzymywania czystości. Dopiero spełniając te wszystkie założenia płytki do kuchni pochwalić się mogą pełną trwałością.