Przygotowanie idealnych hamburgerów wymaga przede wszystkim odpowiednich składników. Jako że klasyka obroni się sama, najlepszym wyborem będzie wołowina. Nie ma też powodu, by nadmiernie kombinować z doprawianiem mięsa. Możemy oczywiście eksperymentować, ale sól i pieprz w zupełności wystarczy do wydobycia z potrawy tego, co najlepsze. W przygotowaniu burgerów najważniejsza jest samo formowanie mięsa i obróbka cieplna. Jeśli chcemy osiągnąć efekt bliski ideału, musimy zaopatrzyć się w kilka drobiazgów.
Podstawą jest oczywiście odpowiednia patelnia grillowa z powłoką nieprzywierającą lub grill. Jednak mięso przygotowane na tradycyjnym palenisku węglowym będzie mieć cudowny, dymny aromat, którego nie sposób uzyskać na patelni.
Poza sezonem jednak musimy sobie jakoś radzić. Jeśli chcemy uzyskać idealnie okrągłe kotlety i mieć pewność, że każdy z nich jest taki sam, z pomocą przyjdzie prasa do hamburgerów. Ręczne formowanie mięsa nigdy nie da nam takich samych efektów. Poprzez nacisk mięso dopasuje się idealnie do formy, będzie miało więc nie tylko piękny kształt, ale i bardziej zwartą strukturę. Przełoży się to bezpośrednio na soczystość burgera.
Przy samym smażeniu lub grillowaniu niezbędna będzie też duża, metalowa szpatułka. Pozwoli ona na pełną kontrolę nad obracanym mięsem. Zawsze warto mieć też termometr kuchenny, który pozwoli bezpiecznie sprawdzić temperaturę patelni czy grilla. Jeśli chcemy wypracować idealny czas obróbki, niezbędny jest także minutnik. Nie ma nic gorszego niż przeciągnięte i suche mięso. Po zaopatrzeniu się w odpowiednie narzędzia, przygotowanie perfekcyjnego hamburgera będzie tylko kwestią czasu.