Nie od dziś wiadomo, że kuchnia jest królestwem każdej prawdziwej pani domu. Tak, jak każdy mężczyzna w garażu posiada mnóstwo narzędzi do majsterkowania, tak każda gospodyni w kuchni ma niezliczoną ilość niezbędnych do gotowania akcesoriów. Garnki, patelnie, sztućce, pędzelki, foremki, mieszadła i inne gadżety zajmują jednak sporo miejsca. Właśnie dlatego aby gotowanie było przyjemne i nie wymagało wykonywania skomplikowanych akrobacji podczas wyjmowania ulubionej miski z szafki, dobrze odpowiednio rozplanować przechowywanie kuchennych przyborów.

Proste triki na funkcjonalną kuchnię

Dużym ułatwieniem pracy w kuchni jest umieszczenie przedmiotów, z których najczęściej korzystamy tak, by w razie potrzeby były zawsze pod ręką. Z kolei przybory używane rzadziej spokojnie można schować, co zaoszczędzi przestrzeń. Jak więc przechowywać akcesoria kuchenne, by uzyskać maksimum wygody? Dobrym pomysłem jest skorzystanie z kuchennych relingów lub listw magnetycznych.

Można na nich umieścić czerpaki, chochle, doniczki z ziołami, czy przyprawniki. Otwieracze do puszek, wałki, tłuczki oraz noże najlepiej przechowywać w płytkich szufladach ze specjalnie wydzielonymi przegrodami. Z kolei zastawę stołową, garnki, patelnie i formy do pieczenia warto umieścić w narożnych szafkach wyposażonych w obrotowe lub wysuwane półki.

Kolorystyka ma znaczenie

Dobre rozplanowanie przechowywania przyborów to połowa sukcesu. Ważne jest również, by akcesoria do kuchni były zachowane w podobnej stylistyce i kolorystyce. Jest to szczególnie istotne jeżeli będą one wyeksponowane na listwach, relingach lub w pojemnikach na blacie. Dzięki dbaniu o najdrobniejsze szczegóły można sprawić, że kuchnia stanie się miejscem, w którym z chęcią będą przebywać zarówno domownicy, jak i goście.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

piętnaście − 6 =