Kawy aromatyzowane, czyli smakowe są coraz bardziej popularne. Na sklepowych półkach można znaleźć te o smaku m.in. owocowym, orzechowym, czekoladowym, kokosowym lub rumowym. Są one także świetnym pomysłem na oryginalny prezent dla osób lubiących niecodzienne smaki tego napoju.

Jak powstaje kawa aromatyzowana?

Do produkcji kaw smakowych najczęściej stosuje się odmianę ziaren arabica. Ma ona bardzo bogaty smak i aromat, w którym zdecydowanie dominuje nuta czekolady. Podczas prażenia i chłodzenia ziaren kawa zostaje spryskana olejkiem aromatyzowanym.

Doskonale wchłania ona na tym etapie cały aromat, dzięki czemu już po schowaniu jej do opakowania nadal utrzymuje ona swój niesamowity zapach. Parzenie kawy aromatyzowanej odbywa się w taki sam sposób, jak ma to miejsce w przypadku jej klasycznej odmiany.

Najlepiej zdecydować się na zakup całych ziaren i samodzielnie zmielić je w domu, dzięki czemu walory smakowe oraz aromat będą zdecydowanie lepsze. Taka kawa jest świetnym rozwiązaniem dla osób, które pragną od czasu do czasu odpocząć od klasycznego smaku tradycyjnej czarnej kawy. Warto dodać, że doskonale podkreśla ona także smak spożywanych deserów.

Olejki zapachowe zawarte w kawie aromatyzowanej są zupełnie bezpieczne i naturalne. Można dodatkowo wzmocnić jej smak oraz aromat dodając do zaparzonego już napoju specjalnego syropu. Kawę smakową można także ozdobić np. czekoladkami oraz bitą śmietaną. Taki deser z pewnością zachwyci gości i pozwoli się skutecznie zrelaksować i poznać zupełnie nowe smaki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

trzynaście − 13 =