W ostatnich latach bardzo popularna i powszechna w społeczeństwie stała się dieta bezglutenowa. Jest ona wybierana nie tylko przez alergików i chorych na celiakie, ale też przez ludzi zdrowych, którzy ulegają panującej modzie. Główną zasadą tego sposobu odżywiania jest rezygnacja wszelkich pokarmów zawierających gluten, czyli białka pochodzenia roślinnego – chodzi zwłaszcza o wyroby z pszenicy, jęczmienia, owsa, żyta oraz orkiszu.
Duży wybór dań pozbawionych tych składników oferuje m.in. Pomelo Food Company. Zalet przejścia na omawiany styl żywienia jest wiele, dlatego warto je pokrótce poznać.
Dieta bezglutenowa jest kojarzona z wieloma wyrzeczeniami, ale trzeba przyznać, że jej zalety zdecydowanie przesłaniają wszelkie niedogodności, np. te związane z trudnością w dostępie do produktów. Po pierwsze, jest ona idealna dla chorujących na celiakię, którzy dzięki niej mogą się cieszyć dobrym zdrowiem i samopoczuciem.
Również osoby chore na raka jelita odczują jej pozytywne działanie – spożywanie żywności bez glutenu prowadzi bowiem do zanikania kosmków jelitowych i niweluje związane z tym dolegliwości pokarmowe.
Dlatego dieta pudełkowa bez glutenu jest dzisiaj jedną z najchętniej wybieranych przez klientów. Eliminacja z pokarmu produktów glutenowych pozwala skutecznie walczyć z zaburzeniami neurologicznymi, zmęczeniem czy migreną.
Poza tym, omawiany styl odżywiania jest idealny dla pacjentów cierpiących na stwardnienie rozsiane i choroby autoimmunologiczne. Ma on również korzystny wpływ na wygląd naszej cery – staje się ona bowiem wolna od zaskórników.
Mniej znane zalety takiego jadłospisu to:
– niska kaloryczność, co pozwala na uzyskanie optymalnej masy ciała
– lekkostrawność – zamiast po produkty z białej mąki sięgamy częściej po owoce i warzywa
– zniwelowanie lub wręcz wyeliminowanie uporczywych biegunek, bólów głowy, senności, objawów agresji i kłopotów z układem nerwowym