Jeśli uwielbiasz jeść świeże mięso, to musisz wiedzieć, jak je prawidłowo przechowywać. Istnieje wiele czynników, które mogą wpłynąć na jakość Twojego mięsa i sprawić, że straci ono swoje walory smakowe, są to m.in. zmiany temperatury, wilgotność, cyrkulacja powietrza. Kluczową kwestią jest tutaj to, że warunki przechowywania muszą być kontrolowane.
Szczelne zamknięcie torebek próżniowych pomaga zapobiegać przedostawaniu się bakterii do artykułów spożywczych. Jest to szczególnie ważne przy przechowywaniu mięsa, ponieważ bakterie mogą się na nim rozwijać pod wpływem powietrza. Niektóre rodzaje plastikowych pojemników również mają wbudowaną uszczelkę, która zapobiega przedostawaniu się powietrza do pojemnika. Worki do mięsa mogą być droższe niż tradycyjne plastikowe pojemniki do przechowywania, ale mogą pomóc przedłużyć okres przydatności do spożycia Twoich mięs.
Surowe mięso, takie jak wołowina czy wieprzowina, nie powinno być przechowywane obok mięsa gotowanego, takiego jak kurczak czy indyk, ponieważ surowe mięso może zanieczyścić mięso gotowane, jeśli się ze sobą zetknie. Oddziel surowe i gotowane mięso, używając różnych półek lub szuflad w lodówce lub zamrażarce, albo przechowuj je w oddzielnych plastikowych torbach w tym samym pojemniku (np. umieść surowego kurczaka w jednej torbie, a gotowanego kurczaka w innej). Jeśli używasz plastikowego pojemnika z wieloma przegródkami, pamiętaj o tym, aby surowe i gotowane produkty były oddzielone w każdej z przegródek.