Jak przechowywać mięso w bezpiecznych warunkach?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jeśli uwielbiasz jeść świeże mięso, to musisz wiedzieć, jak je prawidłowo przechowywać. Istnieje wiele czynników, które mogą wpłynąć na jakość Twojego mięsa i sprawić, że straci ono swoje walory smakowe, są to m.in. zmiany temperatury, wilgotność, cyrkulacja powietrza. Kluczową kwestią jest tutaj to, że warunki przechowywania muszą być kontrolowane.

Używaj worków i pojemników zamykanych próżniowo

Szczelne zamknięcie torebek próżniowych pomaga zapobiegać przedostawaniu się bakterii do artykułów spożywczych. Jest to szczególnie ważne przy przechowywaniu mięsa, ponieważ bakterie mogą się na nim rozwijać pod wpływem powietrza. Niektóre rodzaje plastikowych pojemników również mają wbudowaną uszczelkę, która zapobiega przedostawaniu się powietrza do pojemnika. Worki do mięsa mogą być droższe niż tradycyjne plastikowe pojemniki do przechowywania, ale mogą pomóc przedłużyć okres przydatności do spożycia Twoich mięs.

Oddziel surowe i gotowane mięso

Surowe mięso, takie jak wołowina czy wieprzowina, nie powinno być przechowywane obok mięsa gotowanego, takiego jak kurczak czy indyk, ponieważ surowe mięso może zanieczyścić mięso gotowane, jeśli się ze sobą zetknie. Oddziel surowe i gotowane mięso, używając różnych półek lub szuflad w lodówce lub zamrażarce, albo przechowuj je w oddzielnych plastikowych torbach w tym samym pojemniku (np. umieść surowego kurczaka w jednej torbie, a gotowanego kurczaka w innej). Jeśli używasz plastikowego pojemnika z wieloma przegródkami, pamiętaj o tym, aby surowe i gotowane produkty były oddzielone w każdej z przegródek.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Cięcie plazmą CNC – dlaczego jest tak popularne?
Cięcie plazmą CNC – dlaczego jest tak popularne?
Cięcie plazmowe CNC to metoda cięcia materiałów za pomocą plazmy, czyli stanu skupienia charakteryzującego się wysoką temperaturą i ciśnieniem. Jest […]
Co zrobić, żeby nasza restauracja odniosła sukces?
Co zrobić, żeby nasza restauracja odniosła sukces?
Pasja do gotowania czy samo otwarcie restauracji nie wystarczy, by mieć zyski w gastronomii. Na sukces w tym biznesie składa […]
Rodzaje opon – czym różni się opona pneumatyczna od zwykłej?
Rodzaje opon – czym różni się opona pneumatyczna od zwykłej?
Obecnie na rynku jest dostępnych kilka rodzajów opon. Popularnością cieszą się m.in. modele pneumatyczne, czyli wypełnione sprężonym powietrzem. Znajdują one […]
Ostatnie wpisy
Polecamy