Pakowanie próżniowe żywności – na czym polega?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Co to jest?

Pakowanie próżniowe żywności to proces polegający na usunięciu całego powietrza z woreczka i zgrzaniu go. Metoda ta ma wiele zalet: przedłuża termin przydatności do spożycia, zachowuje smak i zapach żywności, zapobiega rozwojowi bakterii i pleśni.

Sposoby pakowania

Pakowanie próżniowe może odbywać się ręcznie lub przy użyciu specjalistycznych maszyn. Te drugie są wygodniejsze, bo mogą pracować bez przerwy, ale są droższe.

Do jakiej żywności?

Pakowanie próżniowe stosuje się do różnych rodzajów żywności: mięsa (drobiu, ryb), warzyw i owoców, serów, owoców morza i innych produktów, które muszą być przechowywane przez długi czas bez zepsucia.

Etapy, z których składa się proces pakowania:

– Pakowanie – wkładanie żywności do specjalnych woreczków lub pojemników wykonanych z plastiku lub folii aluminiowej.

– Próżnia – usunięcie powietrza z takich pojemników za pomocą specjalnych urządzeń;

– Zgrzewanie – zamykanie woreczków lub pojemników za pomocą specjalnej taśmy klejącej.

– Przechowywanie – przechowywanie zapakowanej żywności w niskich temperaturach (0-4 stopnie Celsjusza).

Jeśli szukasz odpowiednich urządzeń, to koniecznie odwiedź witrynę: https://pakowarkiprozniowe.pl/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Z czym wiąże się budowa basenu zewnętrznego?
Z czym wiąże się budowa basenu zewnętrznego?
Chcąc stworzyć basen w ogrodzie, by móc w nim ciekawie spędzać wolny czas, musimy przygotować na to miejsce i pewne […]
Obrus jak nowy? To możliwe!
Obrus jak nowy? To możliwe!
Obrusy wykonane są z tkanin lnianych i bawełnianych. Mogą być używane na stół w jadalni, stół w kuchni lub stolik […]
Czym są nawozy mineralne?
Czym są nawozy mineralne?
Nawozy mineralne to wytworzone produkty, które zawierają składniki odżywcze potrzebne roślinom do wzrostu. Te składniki odżywcze są zawarte w skoncentrowanej […]
Ostatnie wpisy
Polecamy