Dobre noże są podstawowym wyposażeniem każdej kuchni. Bez nich przygotowywanie wielu potraw jest praktycznie niemożliwe. Obecnie wybór noży dostępnych zarówno w sklepach stacjonarnych, jak i internetowych jest ogromny, dlatego warto wcześniej dowiedzieć się, na co zwracać szczególną uwagę, aby wybrać zestaw idealny.
Najważniejszym elementem każdego noża jest jego ostrze. Ogromne znaczenie ma więc materiał, z jakiego zostało ono wykonane. Ostrza ceramiczne są bardzo lekkie i nie przyklejają się do żywności. Zazwyczaj ostrza te są cienkie, dzięki czemu z ich pomocą można idealnie wyfiletować mięso lub ryby. Są jednak podatne na kruszenie i pęknięcia, dlatego trzeba obchodzić się z nimi niezwykle delikatnie. O wiele trwalsze, a równie precyzyjne są ostrza wykonane ze stali nierdzewnej wysokowęglowej. Są one niezwykle ostre, co sprawia, że przez długi czas nie trzeba ich ostrzyć. Dodatkowe są bardzo odporne na korozję. Wybierają nóż trzeba zwrócić uwagę również na jego rączkę. Powinna być dobrze wyprofilowana w taki sposób, aby idealnie leżała w dłoni. Jeśli zamierzamy kupować pojedyncze noże, a nie cały zestaw musimy zastanowić się, jakie funkcje powinny one spełniać. W każdej kuchni przyda się z pewnością nóź szefa kuchni, który znaleźć można na stronie https://profesjonalne-noze.pl/pl/c/Noze-Szefa-Kuchni/58. Sprawdzi się idealnie podczas krojenia mięsa, warzyw czy owoców. Warto zaopatrzyć się także w nóż do obierania warzyw oraz do kojenia chleba.