Znajomość reguł rządzących serwowaniem win do poszczególnych potraw, do niedawna robił odpowiednie wrażenie. Obecnie jednak (poza bardzo oficjalnymi przyjęciami lub bankietami) główną zasadą stał się brak zasad. Warto orientacyjnie wiedzieć, jak zazwyczaj łączy się różne rodzaje wina z jedzeniem, ale nie musimy już sztywno trzymać się odgórnie ustalonych reguł. Jeśli ktoś będzie miał ochotę, może zaserwować białe wina argentyńskie zarówno do smażonej ryby, jak i dania z drobiu. Jedyną niezmienną zasadą pozostała ta, która mówi, że w danym regionie pije się lokalne trunki. Jeśli więc odwiedzimy np. część Grecji, w której produkowane jest wino czerwone, to bez względu na menu, zostaniemy nim poczęstowani.

Ogólne zasady dotyczące serwowania wina

Warto zapamiętać, że wino nie powinno być serwowane do zup oraz dań zawierających jajka (ugotowane na twardo, usmażone lub na miękko i po wiedeńsku) i ocet. Ponadto, należy uważać na temperaturę podawanych trunków. Wina białe podaje się w temperaturze 8-12°C, czerwone 14-18°C, różowe 8-12°C, a deserowe 14-20°C. Alkohol ten podajemy w gładkim, przezroczystym kieliszku wykonanym z bezbarwnego szkła. Należy również pamiętać, że w przypadku starszych roczników win czerwonych, butelkę otwieramy na około pół godziny przed podaniem. Dzięki temu uwolniony zostanie pełen bukiet smaków i aromatów.

Sugestie, jak łączyć wino z jedzeniem

Wina dzielimy nie tylko ze względu na kolor (białe, różowe, czerwone), ale również ze względu na ich smak (wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie.) Zacznijmy od przekąsek – idealnie pasują do nich wina białe, wytrawne i półwytrawne, a także wytrawne różowe. Te rodzaje trunków podaje się również do dań głównych, których podstawą są warzywa, owoce morza, ryby, chude, delikatne sery, drób, jagnięcina lub cielęcina.W przypadku potraw, w których składzie dominuje wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna, tłuste sery i grzyby (z wyłączeniem prawdziwków i trufli), stawiamy na wina czerwone. Wytrawne lub półwytrawne, w zależności od naszych upodobań. Takie wina doskonale pasują również do typowych dań kuchni włoskiej. Takie jak np. pizza, lasagne, makarony.

Po głównym daniu, czas na deser. Lody, ciasta, ciasteczka, kremy, budynie lub nawet słodkości na bazie kawy, możemy spokojnie łączyć z winami białymi półsłodkimi lub słodkimi. Do łakoci pasują również czerwone wina deserowe, zarówno w wersji półsłodkiej, jak i słodkiej. Pamiętajmy także o różowym winie. Jest ono najbardziej uniwersalne. Bez przeszkód można je podać zarówno jako aperitif, trunek do głównego dania lub dodatek do deseru. Istnieją również wina, które można pić same. Albo jako aperitif, albo dla smaku, aby delektować się smakiem i bukietem zapachowym trunku. Do takich należą lekkie, kwaskowo-owocowe, białe, różowe, a także dojrzałe, bogate, wytrawne wina czerwone. Pamiętajmy też o prosecco, szczególnie w wersji wytrawnej lub półwytrawnej. Prosecco również jest trunkiem, który podobnie jak różowe wino, można łączyć niemal ze wszystkimi potrawami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

20 − 14 =