Z roku na rok w naszym kraju wzrasta liczba piekarni, ponieważ ludzie uwielbiają pszenne i żytnie wypieki w postaci chleba czy bułek. Współcześnie tego rodzaju produkty są wytwarzane z użyciem nowoczesnych sprzętów, bez których nie byłoby możliwe ich szybkie i skuteczne wypiekanie. Podstawowe urządzenia piekarnicze to m.in. piece wózkowe i obrotowe, mieszarki do ciasta, krajalnice czy specjalne ubijaczki. W niniejszym artykule zostanie pokrótce opisany proces wyrobu wspomnianych produktów. 

Procedura krok po kroku

Chleb powstaje zawsze na zakwasie, do którego są dodawane inne składniki – przede wszystkim drożdże, mąka, woda, a także sól. Do rozrobionych drożdży wsypuje się przesianą uprzednio mąkę, a następnie całość jest mieszana w ogromnej misie za pomocą specjalnego urządzenia wyposażonego w metalowe łopaty. W dalszej kolejności ciasto zostaje odstawione do wyrośnięcia, a kiedy nie mieści się już w naczyniu, piekarze zaczynają formować z niego bochenki chleba. Są one odstawiane na drewniane półki, delikatnie zwilżane wodą i lekko nacinane.

Przez jakiś czas rosną jeszcze w garowni, czyli ciepłym i zazwyczaj dosyć wilgotnym pomieszczeniu, a po około godzinie trafiają do rozgrzanego do ponad 200 stopni Celsjusza dużego pieca piekarniczego. Wkłada się je tam z użyciem długich, drewnianych łopat. Chleb (żytni, pszenny, razowy i graham) jest przeważnie gotowy po około 45 minutach. Procedura wypieku bułek wygląda dosyć podobnie, z tymże do ich uformowania jest wykorzystywana profesjonalna dzielarko zaokrąglarka, nadająca im idealny kształt, Dzięki temu kuszą klientów swoim wspaniałym wyglądem na półkach sklepowych.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

sześć − sześć =