Z roku na rok w naszym kraju wzrasta liczba piekarni, ponieważ ludzie uwielbiają pszenne i żytnie wypieki w postaci chleba czy bułek. Współcześnie tego rodzaju produkty są wytwarzane z użyciem nowoczesnych sprzętów, bez których nie byłoby możliwe ich szybkie i skuteczne wypiekanie. Podstawowe urządzenia piekarnicze to m.in. piece wózkowe i obrotowe, mieszarki do ciasta, krajalnice czy specjalne ubijaczki. W niniejszym artykule zostanie pokrótce opisany proces wyrobu wspomnianych produktów. 

Procedura krok po kroku

Chleb powstaje zawsze na zakwasie, do którego są dodawane inne składniki – przede wszystkim drożdże, mąka, woda, a także sól. Do rozrobionych drożdży wsypuje się przesianą uprzednio mąkę, a następnie całość jest mieszana w ogromnej misie za pomocą specjalnego urządzenia wyposażonego w metalowe łopaty. W dalszej kolejności ciasto zostaje odstawione do wyrośnięcia, a kiedy nie mieści się już w naczyniu, piekarze zaczynają formować z niego bochenki chleba. Są one odstawiane na drewniane półki, delikatnie zwilżane wodą i lekko nacinane.

Przez jakiś czas rosną jeszcze w garowni, czyli ciepłym i zazwyczaj dosyć wilgotnym pomieszczeniu, a po około godzinie trafiają do rozgrzanego do ponad 200 stopni Celsjusza dużego pieca piekarniczego. Wkłada się je tam z użyciem długich, drewnianych łopat. Chleb (żytni, pszenny, razowy i graham) jest przeważnie gotowy po około 45 minutach. Procedura wypieku bułek wygląda dosyć podobnie, z tymże do ich uformowania jest wykorzystywana profesjonalna dzielarko zaokrąglarka, nadająca im idealny kształt, Dzięki temu kuszą klientów swoim wspaniałym wyglądem na półkach sklepowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

czternaście − 1 =