Choroba Hashimoto jest zaburzeniem autoimmunologicznym, co oznacza, że układ odpornościowy atakuje tarczycę i sprawia, że działa ona mniej wydajnie.
To dlatego osoby z chorobą Hashimoto często doświadczają takich objawów jak zmęczenie, mgła mózgowa i przyrost masy ciała.
Standardowa dietoterapia Hashimoto to dieta pełnowartościowa, dobrze zbilansowana o potencjale przeciwzapalnym. Nie ma jednej diety odpowiedniej dla wszystkich chorujących na Hashimoto, dlatego tak ważne jest jej indywidualne dopasowanie. Jednak to nie wystarczy, aby wyleczyć stan.
Dobrą wiadomością jest to, że możesz użyć żywności, aby wspomóc swoją tarczycę i poczuć się lepiej naturalnie. Oto kilka wskazówek, jak jeść mając chorobę Hashimoto:
Jedz regularnie, 3-4 razy dziennie.
Każdy posiłek powinien zawierać pełnowartościowe białko. Jest ono niezbędne, aby tarczyca pracowała prawidłowo.
Tłuszcze powinny pochodzić głównie z orzechów, nasion, ryb oraz olei nierafinowanych z pierwszego tłoczenia.
Musisz jeść dużo warzyw, aby uzyskać wszystkie witaminy i minerały oraz błonnik, których twoje ciało potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Warzywa są również niskokaloryczne, więc pomogą Ci schudnąć bez uczucia głodu przez cały czas.
Przetworzona żywność zawiera mnóstwo chemicznych dodatków, które sprawiają, że smakują lepiej, ale wcale nie są dobre dla naszego zdrowia. Mogą one również powodować stany zapalne w naszym organizmie, więc najlepiej, jeśli będziemy ich unikać w jak największym stopniu.
Jeśli chciałbyś się więcej dowiedzieć jak powinna wyglądać prawidłowa dieta dla osób z Hashimoto, to warto zasięgnąć opinii poradni dietetycznej, dzięki temu zyskamy gwarancję, że nasz sposób odżywiania jest skuteczny i dla nas zdrowy.