Miłośnicy kuchni orientalnej wiedzą, ile radości sprawia samodzielnie przygotowanie pysznego azjatyckiego dania. Ze względu na swój niebanalny, intrygujący smak, dania orientalne zawojowały nie tylko europejskie restauracje, ale także nasze domowe kuchnie. Czego potrzebujemy, by we własnym domu przygotowywać dania azjatyckie? Niezbędnym naczyniem w kuchni orientalnej jest oczywiście wok patelnia. Ma specyficzny kształt, który pozwala na najbardziej optymalną obróbkę cieplną, a ponadto znacznie ułatwia przygotowywanie potraw w ruchu. Wysokiej jakości wok umożliwia gotowanie techniką stir-fry w warunkach domowych. W zestawie z wokiem warto zaopatrzyć się także w bambusowy parownik z kilkoma poziomami. Przygotowane na parze warzywa to element wielu orientalnych dań.

Pałeczki, maty i moździerze- niezbędniki w kuchni azjatyckiej

Kuchnia orientalna kojarzy nam się przede wszystkim z aromatycznymi przyprawami, które decydują o smaku potraw. Aby wyciągnąć esencję ziół i przypraw, należy uprzednio dokładnie rozgnieść je w moździerzu. Z tego względu kamienny moździerz powinien znaleźć się w asortymencie każdego wielbiciela orientalnych smaków. Wiele osób swoją przygodę z kuchnią azjatycką zaczyna od przyrządzania sushi. Ten osławiony przysmak kuchni japońskiej musi być przyrządzany na bambusowej macie. Za jej pomocą można w łatwy sposób zwinąć wszystkie składniki, by powstała pożądana rolada sushi. Aby w pełni poczuć orientalny klimat, a dodatkowo zaimponować gościom, którym podamy azjatyckie danie, warto mieć w posiadaniu specjalne pałeczki do sushi. Najlepsze są te wykonane z bambusa. Na rynku można znaleźć też pięknie zdobione pałeczki, które jeszcze bardziej uprzyjemnią spożywanie posiłków.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

15 − trzy =