Sztuczne, barwione napoje coraz częściej znikają z naszych koszyków. Na ich miejscu pojawiają się naturalne soki tłoczone z jabłek, pomarańczy, brzoskwiń i innych przepysznych owoców. Ta tendencja nie powinna dziwić nikogo, ponieważ obecnie coraz większy nacisk kładzie się na zdrowe odżywanie, a takie produkty to doskonałe źródło substancji odżywczych, witamin i minerałów. Ponadto soki tłoczone posiadają mętną konsystencję, której nie doświadczymy, wybierając kolorowy napój ze sklepowej półki. Jak z dojrzewającego jabłka wyprodukować coś, co zadowoli gusta wielu klientów? Oto jak wygląda proces produkcji!
Aby w naszej szklance znalazł się sok tłoczony jabłkowy, na początku owoce muszą zostać poddane odpowiedniej selekcji. Na tym etapie odrzuca się uschnięte lub uszkodzone sztuki, a następnie pozostałe poddaje kąpieli w basenie oraz płukaniu pod bieżącą wodą. Dzięki takiemu zabiegowi możemy mieć pewność, że sok zostanie wyprodukowany z najwyższej jakości jabłek, z których usunięto wcześniej szkodliwe substancje. Następnie owoce poddaje się procesowi rozdrabniania oraz prasowania, który pozwala w późniejszym etapie uzyskać znacznie więcej soku. Kolejny krok to odcedzenie ogonków oraz pestek. Warto podkreślić, że te pozostałości nie marnują się, ponieważ często używane są jako nawóz pod uprawy. Tak przygotowany płyn zostaje podgrzany do temperatury osiemdziesięciu stopni, a następnie umieszczony w foliowych i kartonowych opakowaniach.