Lody to jeden z najpopularniejszych deserów spożywanych w okresie letnim. Lubią je chyba wszyscy i to nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również gwarantowane orzeźwienie podczas wysokich temperatur panujących na zewnątrz. Lody można spożywać bezpośrednio z patyka, ale te z dużych opakowań można również jeść w specjalnych szklanych pucharkach. Podawanie lodów w takich naczyniach to przede wszystkim wygodne, ale zarazem eleganckie rozwiązanie, idealne na przykład wtedy, gdy konieczne jest przyjęcie gości. Podawanie lodów z użyciem pucharków daje poza tym znacznie szersze możliwości, ponieważ wówczas można do nich dodać różne składniki. Z czym warto podawać lody w pucharkach?
Lody w szklanych lub porcelanowych pucharkach takich jak te z oferty https://nordicstudio.pl/kuchnia-i-jadalnia/naczynia/pucharki-do-lodow/, wyglądają naprawdę apetycznie. Warto jednak pamiętać, aby serwować je z długą łyżeczką koktajlową, która znacząco ułatwia ich spożywanie. Jeżeli chodzi o to, co można dodać do samych lodów, to będą to głównie owoce w postaci truskawek, wiśni, kawałków kiwi, niedużych plasterków ananasa czy pomarańczy. Dobrym pomysłem może być także dekorowanie lodów rodzynkami czy też świeżą bitą śmietaną domowej roboty, która jednocześnie urozmaici ich smak. Ponadto do lodów podawanych w pucharkach idealnie nadają się waflowe rurki, polewa czekoladowa, listki mięty czy po prostu kawałki czekolady.