Praca w gastronomii – jakie badania są potrzebne przed jej rozpoczęciem?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Praca w gastronomii wiąże się przede wszystkim z higieną. Konieczne jest wykonanie badań do celów sanitarno-epidemiologicznych. Każda osoba zajmująca się pracą związaną z wytwarzaniem, produkcją czy też przechowywaniem żywności, oraz wody zdatnej do spożycia, powinna mieć zrobione badania. Jedzenie wydawane gościom, nie może zawierać żadnych bakterii, którymi mogliby się zarazić. Bezpieczeństwo pracownika też jest tutaj sprawą priorytetową.

Co wykrywa badanie sanitarno-epidemiologiczne?

Badanie polega na pobraniu próbki kału, w celu wykrycia czy nie jesteśmy zakażeni Salmonellą. Następnie należy udać się z materiałem do najbliższej placówki Sanepidu (Państwowa Inspekcja Sanitarna). Po przeanalizowaniu próbek, które dostarczyliśmy, zostajemy wysłani do lekarza medycyny pracy, którego możemy znaleźć na tej stronie internetowej http://diagnozis.opole.pl/lekarz-medycyny-pracy/. Jeśli nie jesteśmy zakażeni, lekarz podejmuje decyzję, na jaki okres czasu dokładnie wystawi nam orzeczenie do możliwości wykonywania pracy. Są one wystawiane na różny okres czasowy. 

W ostatnim czasie nie ma obowiązku wpisywania badania do tzw. książeczki sanepidowskiej, bo wystarczy nam orzeczenie. Jednak, jeśli pracodawca lub lekarz, bardzo by się upierał, można kupić książeczkę i takiego wpisu dokonać. Jest to niewielki koszt. Pamiętajmy o tym, że Salmonellą może zarazić się każdy, więc naprawdę dbajmy o własne bezpieczeństwo, jak i klientów gastronomii! Koszt całego badania powinien być po stronie pracodawcy, tak wynika z ustawy bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Rekomendowane
Rusztowania – jakie są ich rodzaje?
Rusztowania – jakie są ich rodzaje?
Rusztowanie to tymczasowa konstrukcja, która służy do podtrzymywania ludzi i materiałów podczas wykonywania pracy. Można je stosować w projektach budowlanych […]
Regał wspornikowy – jakie ma zalety?
Regał wspornikowy – jakie ma zalety?
Regały wspornikowe to doskonała opcja dla obiektów przemysłowych, magazynowych i dystrybucyjnych. Pozwala przechowywać dużą ilość towarów na stosunkowo niewielkiej przestrzeni, […]
Elegancko i niekonwencjonalnie – gdzie najlepiej zorganizować wesele?
Elegancko i niekonwencjonalnie – gdzie najlepiej zorganizować wesele?
Ślub i wesele jest dla niektórych najważniejszym wydarzeniem w całym życiu. Marzy się o nim już od najmłodszych lat swojego […]
Ostatnie wpisy
Polecamy