Na przestrzeni ostatnich lat w Polsce niezwykle popularne stały się wina półsłodkie, zawierające od 12 do nawet 45 g cukru na litr. Wynika to głównie faktu, że ze względu na delikatny charakter tego rodzaju trunków można je spokojnie pić w większych ilościach niż choćby wytrawne. Ponadto ich duża uniwersalność sprawia, że doskonale komponują się z szeroką paletą potraw. Wysokiej jakości wina półsłodkie można zamówić np. na http://winostyl.pl/wina-biale-polslodkie.
Wina półsłodkie charakteryzują się przede wszystkim wyraźnie wyczuwalną, ale jednocześnie dobrze zrównoważoną przez specjalne kwasy słodyczą. W przypadku gatunków czerwonych kaloryczność wynosi około 150 kcal na jeden kieliszek, natomiast w przypadku białych i różowych jest to przeważnie kilkanaście kalorii mniej. W omawianej kategorii na szczególną uwagę zasługują francuskie trunki Chardonnay o wspaniałym aromacie, przeznaczone do spożywania przy posiłkach.
Godne polecenia są również wina półsłodkie białe pochodzące z Węgier, które wyróżniają się zapachem świeżych owoców i lekko mineralnym, cytrusowym posmakiem. Idealnie wręcz nadają się one do podawania jako aperitif w wersji schłodzonej. Oprócz tego warto z pewnością zainteresować się winami bułgarskimi, hiszpańskimi (Tinto, Blanco itp.) oraz musującymi z regionu Alzacji. Dodajmy, że wymienione trunki świetnie pasują do rozmaitych ryb, owoców morza, czerwonego mięsa, kremowych i twardych serów, słodkich deserów, wędlin, a także sałatek owocowych.