Szukasz metody na polepszenie smaku codziennie parzonej kawy? Wypróbuj jej smak po zastosowaniu filtrów do wody – aromat zmienia się tak bardzo, że jest to wręcz nieprawdopodobne!
Kawowi smakosze robią różne rzeczy, żeby podnieść smak i aromat codziennie przygotowywanej kawy, ale poza jej dobrą jakością i posiadaniem profesjonalnego ekspresu, zapominają często o tym, co jest głównym składnikiem tego napoju. A jest nim po prostu woda. W miejscach, w których pitna woda jest twarda i zawiera mało substancji odżywczych, kawa nigdy nie będzie smakowała tak, jak parzona na naturalnej wodzie źródlanej. Jest na to jednak dobra metoda: wystarczy zacząć stosować w domu np. filtr dafi classic, który w znaczący sposób filtruje wodę, przechwytując zawarte w niej szkodliwe substancje i wydobywając pełnię smaku czystej, naturalnej wody.
Po przefiltrowaniu wody z kranu z użyciem takiego filtra można ją już bezpośrednio użyć do przygotowania kawy. W tym przypadku kawa ziarnista mielona tuż przed parzeniem i połączona z wodą o wysokich wartościach smakowych i odżywczych zmienia się nie do poznania. Smak jest delikatniejszy i bardziej wyrazisty i pozwala wydobyć z dobrych ziaren pełnię ich kawowego aromatu. Aktualnie na rynku jest duża różnorodność filtrów do wody: od tych najbardziej podstawowych, wkładanych do specjalnego dzbanka, po całe urządzenia filtrujące montowane przy układzie domowej hydrauliki. Jednak te najprostsze, używane do dzbanków w zupełności sprawdzają się i do przygotowywania kawy, herbaty jak i do picia zdrowej wody wprost.